Smink för hela slanten

Många gånger beskylls sminket för att vara en riktig miljöbov, som dessutom inte är speciellt bra för varken människor eller djur. Det kommer ofta larmrapporter om att smink innehåller ämnen som gör direkt skada, och det brukar oftast beröra varumärken som säljer billigare former av smink. Som tur är börjar denna marknad mer och mer reglera sig själv, och med ett externt regelverk så börjar dessutom sminket i våra affärer vara sådant som är ekologiskt och naturligt. Det är en välkommen utveckling och något som är bra för alla, även om det innebär att sminket hamnar i en något dyrare kategori.

Bra saker förtjänar respekt

Det är som vanligt så att det är de riktigt dåliga som fläckar ner en hel bransch. De som enbart är ute efter en vinst på sista raden. Turligt nog är inte dessa aktörer lika framträdande idag, och framför allt är vi som konsumenter mer medvetna om att välja sådant som inte enbart är bra för oss, utan också bra för naturen. De som utvecklar dessa ser också vinsten i att göra bra produkter, både i form av smink och sminktillbehör, som exempelvis Palina, bareMinerals, Maria Åkerberg bland många flera.

Människorna bakom dessa bra produkter är företagare som verkligen bryr sig om sin kunder. Därför förtjänar de också att mötas med respekt, för de gör vad som krävs i en bransch som varit rejält nersolkad av sämre producenter. Och det är med hjälp av dem som sminkbranschen dessutom kommer att ta många kliv framåt, mot att få den respekt som den förtjänar. Det finns många branscher som har rötägg, sminket är definitivt inte exkluderat, men det är hur man väljer att möta detta hot som verkligen definierar branschen. Av allt att döma så är verkligen sminkvärlden på väg i rätt riktning, för allas välmående.