Hur hanterar man sorg?

Sorg är en känsla som alla säkerligen har upplevt någon gång. Kanske i samband med saknad. Kanske då någon anhörig har lämnat jordelivet. För barn kan sorg handla om att se en humla sluta surra. Men gemensamt för sorgen är att vi fylls av tankar och känslor som ibland kan kännas övermäktiga att hantera. Idag erbjuds många varianter för sorghantering och vi tänkte tipsa om några av dessa.

Låt det få ta tid
Det är ingen idé att försöka stressa bort känslorna genom att fylla vardagarna med saker att göra, bara för att slippa tänka. Du kan inte springa ifrån det, utan det kommer att nå dig förr eller senare.
Stanna upp, bryt ihop, gråt, prata, sov. Låt det få ta den tid det behövs. Det finns ingen generell regel som säger att det ska ta si eller så lång tid för sorg att gå över, utan det är helt individuellt. Acceptera det för vad det och tillåt dig att sörja.

Se till att inte isolera dig
Se till att du omger dig med personer du tycker om och litar på. Isolera dig inte för dig själv. Genom andras sällskap läker vi snabbare, och det kan få vara skönt att göra något annat än att bara sitta och tänka. Så säg inte nej till familj och vänner som försöker aktivera dig, men ta det i din takt. Du behöver inte klä upp dig för en hel natts kroghärjande, men följ med grannen på en promenad, eller åk med din syster och handla.

Skriv ner tankarna
Man behöver inte vara någon expert på att skriva för att få ner tankar och känslor. Att sätta ord på det vi känner sägs vara hjälpsamt för att lyfta känslan och tanken utanför kroppen. När vi sedan betraktar det utanför vår kropp kan det vara lättare att arbeta vidare med den.

Våga be om hjälp
Tyvärr känner många att de inte vill vara i vägen för sina nära och anhöriga, medan de anhöriga och nära inte vågar komma för nära utan väntar på att den drabbade ska meddela när det är OK.
Den här paradoxen gör tyvärr att ingen vågar ta kontakt. Om du behöver hjälp så ska du be om den och du kommer märka att den finns där ute.

Meditation
Använd dig av meditation, yoga, pilates eller annan liknande träning som får dig att fokusera på nuet och på andra saker än dina tankar. Här är en video för nybörjare som man kan ta inspiration ifrån om man inte vet hur man ska börja.