Ämnen i vår kropp som gör oss glada

Vi har ett stort behov av att vila i dagens stressiga samhälle, det är något vi alltför ofta får höra av alla runt omkring oss. Men minst lika viktigt är det att vi också håller oss omgivna med människor som ger oss positiv energi, och platser som fyller på våra depåer av endorfiner och andra glädjeämnen. Inte minst är det viktigt för att hålla en arbetsplats fokuserad också.

att le är bra
På arbetsplatser kan man exempelvis arrangera sådant som en kick-off, en julfest, sommaravslutning eller andra gemensamma aktiviteter så som go-cart, löpträning, hästridning eller minigolf. Det är i samklang med andra och när vi får möjlighet att arbeta tillsammans för något som positiv energi bildas och våra kroppar producerar massvis med härliga ämnen som håller humöret på topp.
Har du koll på vilka ämnen det är vi behöver få producerat för att vi ska hålla oss glada och lyckliga? Om inte så får du en snabbkurs här!

  • Endorfiner är vanligt i kombination med träning och fysisk aktivitet, främst löpning.
  • Seroteniner får du bland annat av solljus.
  • Oxytocin är något som produceras av kärlek och beröring.

Bästa sättet att öka på produktionen av dessa härliga ämnen är just att skratta och vara glada. Det visar på vilken inverkan vi själva har över vårt eget mående. Genom att vara glada kan vi fortsätta hålla oss glada. En positiv inställning ökar också upplevelsen av att livet är positivt, så det här med att ”Livet blir vad du gör det till” stämmer onekligen. Om du går runt med en dyster syn på livet så minskar produktionen av dessa viktiga ämnen, och du kommer därför heller inte att bli gladare av det.
Man vet ännu inte helt exakt hur dessa ämnen fungerar, men forskningen gräver i det och det finns massvis kvar att utforska. Vi vet och kan koppla samman en del av dessa lyckoämnen till olika saker, men mycket mer än så finns inte ännu.